Některé přírodní jevy nelze vidět pouhým okem, ale jejich účinky mohou být. K takovému jevu dochází tento pátek, když se náš satelit houpá obzvláště blízko Země. Udělá to jen pár hodin po novém měsíci, který přinese vzácné „královské“ přílivy a odlivy # #2020; a dokonce pošle obrovskou vlnu zpět vzhůru mohutnou řekou. Co je tedy super nový měsíc a proč je tak důležitý?

Co je to super nový měsíc?

Nový měsíc je okamžik, kdy ho naše oběžná dráha satelitu vezme mezi Zemi a slunce. Není to přesný zápas - # to by bylo zatmění Slunce & # x2014; ale když je měsíc při pohledu ze Země blízko ke slunci, osvětlí se pouze jeho odvrácená strana. Děje se to každých 29 dní, jednou na oběžnou dráhu měsíce, ale tento měsíc je nový měsíc trochu jiný. Je to blíže než kterýkoli jiný novoluní roku 2019 ve vzdálenosti přesně 357 175 km od Země. Díky tomu je super nový měsíc.

Kdy přichází super nový měsíc a jak to vidím?

Měsíc bude 0% osvětlen v pátek 30. srpna přesně v 10:37 UTC, což je 6:37 EST a 3:37 PST. Superměsíc však není něco, co byste mohli pozorovat. Jediné, co budete moci pozorovat, jsou jeho účinky. Během úplňku měsíc přitahuje oceány na jedné straně Země a slunce na druhé straně, což způsobuje velký rozdíl mezi přílivem a odlivem. Během nového měsíce se jak měsíc, tak i slunce táhly ze stejné strany, což způsobilo ještě větší rozsah přílivu a odlivu. Když je však nový měsíc obzvláště blízko Země & # x2014; jako je to v pátek & # x2014; účinek toho druhého je zvětšen a výsledkem jsou silné jarní přílivy a odlivy, známé také jako přílivy „krále“.